TOMMY EMMANUEL & JOHN KNOWLES – HEART SONGS

De 63-jarige Australische gitarist en songschrijver Tommy Emmanuel is een specialist in het bespelen van een akoestische gitaar in de complexe ‘fingerpicking’-stijl. Hij begon zijn carrière initieel als professionele sessiemuzikant voor verschillende groepen. Daarna ontwikkelde hij zijn eigen stijl als soloartiest en bracht hij soloplaten uit die hem diverse ‘awards’ hebben opgeleverd, naast de door diverse gitaarmagazines toebedeelde titel van ‘beste akoestische gitaarspeler ter wereld’.

Hij doet dit op een jazzy, laid back gebrachte wijze die de luisteraar in een rustige roes brengt en voor sfeervolle relaxatiemomenten zal zorgen. Zijn inspiratiebron voor het gitaarspel was de virtuoze gitarist Chet Atkins uit Nashville, Tennessee die hij in 1961 voor het eerst op de radio aan het werk hoorde. In de beginjaren ’80 speelde Tommy Emmanuel op gitaar in de begeleidingsband van John Farnham, de Brits-Australische leadzanger van de formatie ‘Little River Band’ en bekend van de solohit “You’re The Voice” uit 1986. Samen met zijn broer Phil Emmanuel mocht hij optreden tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Sydney in 2000, iets wat door bijna 3 miljard mensen live op de televisie werd meebeleefd.

In 2007 moest hij een sabbatperiode inlassen wegens acute hartproblemen, maar twee jaar later stond hij opnieuw in de schijnwerpers met het samen met de Amerikaanse jazzgitarist Frank Vignola opgenomen album “Just Between Frets”. Tommy Emmanuel neemt wel vaker platen op met andere instrumentalisten. Zo was er o.a. het in 2015 uitgebrachte “Dov’è Andata La Musica” met de Italiaanse gitaarvirtuoos Dodi Battaglia en het in 2017 verschenen album “Pickin’” dat hij samen met de Amerikaanse mandolinespeler David Grisman opnam.

Midden januari 2019 verscheen de meest recente realisatie van Tommy Emmanuel, die opnieuw opteerde voor een samenwerking met de 76-jarige Amerikaanse akoestische gitarist John Knowles. Het 14 tracks tellende, geheel instrumentale album kreeg de titel “Heart Songs” en is een verzameling van akoestische gitaarinstrumentals van bekende liefdesliedjes en hits uit de pop- en countrywereld, maar ook minder bekende musicalnummers en twee nieuwe composities van John Knowles en ééntje van Tommy Emmanuel kregen een plaatsje op deze plaat.

Van de meest bekende liedjes die hierop te horen zijn onthouden we “Cold, Cold Heart” van Hank Williams (zie video), “How Deep Is Your Love” van ‘The Bee Gees’, “I Can’t Stop Loving You” van Don Gibson, “I Can Let Go Now” van Michael McDonald, “Lullabye (Good Night, My Angel)” van Billy Joel en “He Ain’t Heavy, He’s My Brother”, de hit uit 1969 van ‘The Hollies’.

Dit is misschien ook het gepaste moment om er op te wijzen dat u deze Tommy Emmanuel met zijn akoestische gitaar en zijn ‘fingerpicking’ gitaarspel uitzonderlijk live aan het werk kunt zien in maart tijdens zes concerten in Nederland. Als u van dergelijke laid back gespeelde gitaarmuziek houdt, dan is het bijwonen van zo’n concert van één van de beste gitaristen ter wereld een absolute aanrader.

(valsam)

 

13 maart 2019: Oosterpoort, Groningen
14 maart 2019: TivoliVredenburg, Utrecht
15 maart 2019: Parkstad, Heerlen
16 maart 2019: Poppodium 013, Tilburg
17 maart 2019: Stadsschouwburg, Nijmegen
19 maart 2019: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: CGP Sounds

video